15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal18 milioane de euro pentru trei străzi

18 milioane de euro pentru trei străzi

Ministrul dezvoltării şi primarul Craiovei au semnat contractul pentru reabilitarea cu fonduri europene a străzilor Râului, Caracal şi Bariera Vâlcii

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Eduard Hellvig, a venit ieri la Craiova pentru a semna cu primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu, şi cu reprezentantul ADR Sud-Vest Oltenia contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia Nord-Sud-Est a Polului de Creştere Craiova în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova“.
„Contractul de finanţare pe care l-am semnat astăzi creează două premise extrem de importante pentru dezvoltare: pe de o parte, o sumă considerabilă va intra în bugetul local şi va crea locuri de muncă, aceasta fiind, de altfel, şi una dintre priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar, pe de altă parte, va facilita alinierea comunităţilor locale la nivelul secolului XXI“, a declarat ministrul Hellvig la semnarea acestui contract.
„Este un contract foarte important pentru Craiova. Lucrările vor începe cât mai repede posibil şi vreau să spun că voi impune în continuare firmelor care vin la licitaţie condiţia de angajare a forţei de muncă de pe plan local“, a menţionat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.

Piste de biciclete deasupra canalului colector

Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare „Craiova – pol de creştere în construcţia de maşini şi industria electrotehnică“, având o valoare totală de 83.919.755,04 lei, din care 65.160.578,28 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, şi se va derula pe parcursul a 28 de luni.
Această investiţie cu fonduri europene presupune, de fapt, reabilitarea a trei străzi importante din Craiova – Râului, Caracal şi Bariera Vâlcii – prin modernizarea a 139.017 mp de suprafaţă carosabilă. Totodată, vor fi create piste pentru biciclete (în suprafaţă de 11.202 mp) pe străzile Râului şi Caracal, pe o suprafaţă de 11.202 mp. Dacă pe Caracal pista va fi amenajată pe trotuar, pe strada Râului va fi creat pe mijloc, chiar deasupra canalului propriu-zis, un soi de părculeţ, în care vor fi amplasate şi pistele pentru biciclete.
În cadrul acestui proiect mai sunt prevăzute extinderea infrastructurii de utilităţi publice pe strada Bariera Vâlcii prin introducerea canalizării pluviale pe o lungime de 1.800 m şi amenajarea de rigole carosabile pe o lungime de 1.460 m, dar şi casetarea canalului colector de pe strada Râului, pe 310 m. Nu în ultimul rând, strada Bariera Vâlcii va fi lărgită, în vederea creării celei de-a treia benzi.

Camere de supraveghere şi monitoare urbane cu bani europeni

Tot ieri, ministrul dezvoltării a anunţat că şi-a pus semnătura, cu două săptămâni în urmă, pe alte două proiecte derulate în cadrul aceluiaşi Plan Integrat de Dezvoltare. Unul, intitulat „Creşterea siguranţei publice din Craiova prin introducerea unui sistem de supraveghere video“, vizează amplasarea în zonele aglomerate a 34 de camere video (18 fixe şi 16 mobile) în cadrul unui sistem complex, ce va fi gestionat de Poliţia Locală. O asemenea investiţie este destinată „creşterii gradului de securitate al cetăţenilor, în zonele cele mai aglomerate, cu risc ridicat de producere a unor evenimente infracţionale, prin monitorizarea acestora și intervenţia operativă, în sprijinul cetăţenilor, de către reprezentaţii instituţiilor autorizate“, după cum se arată în Nota de fundamentare întocmită de Direcţia de Elaborare şi Implementare Proiecte a primăriei.
Cel de-al doilea proiect este intitulat „Facilitarea accesului cetăţenilor la informaţii publice prin înfiinţarea unei reţele de monitoare urbane“ şi se referă la o „reţea de monitoare urbane administrabile centralizat“, care „să corespundă conceptului de televiziune stradală“, după cum se arată într-un studiu de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Craiova încă din 2010. Practic, va fi instalată în municipiu o reţea de 55 de monitoare, în valoare de circa 1,5 milioane de euro, prin care primăria să transmită cetăţenilor mesaje şi informaţii.

La plimbare pe pasaj
Pasajul suprateran din centrul Craiovei va fi deschis astăzi, de la ora 16.00, exclusiv pentru pietoni, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu. Craiovenii vor avea astfel singura ocazie de a privi centrul de la înălţimea pasajului, întrucât, de joi dimineaţă, de la ora 6.00, pasajul va fi deschis pentru circulaţia vehiculelor, pietonii având accesul interzis după acest moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS